Sabtu, 27 Desember 2014

Kandungan Madu

Madu mempunyai tahap monosakarida, fruktosa dan glukosa, yang mengandungi kira-kira 70 hingga 80 peratus gula, yang memberikan ia mempunyai rasa yang manis - mineral dan air membentuk seluruh komposisinya.

Madu juga mempunyai ciri-ciri antiseptik dan anti-bakteria. Dalam sains moden, kita telah berjaya untuk mencari aplikasi berguna madu dalam pengurusan luka kronik.

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa banyak tuntutan kesihatan madu ini masih memerlukan lagi ketat kajian saintifik untuk mengesahkan mereka.

Sejarah honeyHoney
Madu telah digunakan untuk beribu-ribu tahun untuk manfaat kesihatan sepatutnya.
Lebih daripada empat ribu tahun yang lalu, madu telah digunakan sebagai ubat tradisional ayurveda, di mana ia dianggap berkesan merawat ketidakseimbangan bahan dalam badan.

Pada zaman pra-Mesir purba, madu telah digunakan topically untuk merawat wounds.1.

Sebatian perubatan Mesir lebih daripada lima ribu tahun yang lalu digunakan madu.

Orang-orang Yunani kuno percaya bahawa madu yang memakan boleh membantu membuat anda hidup lebih lama.

Malah Nabi Muhammad dimuliakan kuasa penyembuhan madu.

Al-Quran juga memuji keupayaan penyembuhan madu ini:

"Dan Tuhanmu mengajar Bee untuk membuat sarangmu di gunung-ganang dan di pokok-pokok, dan di tempat kediamanmu (lelaki); Kemudian makan semua hasil (yang engkau sukai), dan mencari dengan kemahiran jalan yang luas Tuhannya dan akan keluarlah dari dalam badannya minuman yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia: sesungguhnya yang demikian mengandungi satu tanda bagi orang-orang yang mahu berfikir ".

Sifat berfaedah madu telah diterokai pada zaman moden, dan terdapat bukti yang menunjukkan bahawa tuntutan sejarah boleh memegang beberapa kebenaran.

Sifat madu
Madu terdiri daripada glukosa, fruktosa, dan mineral seperti zat besi, kalsium, fosfat, klorin natrium, kalium, magnesium.

Di bawah ialah profil madu biasa, menurut BeeSource: 2

Fruktosa: 38.2%
Glukosa: 31.3%
Maltosa: 7.1%
Sukrosa: 1.3%
Air: 17.2%
Gula Tinggi: 1.5%
Ash: 0.2%
Lain-lain / tidak dapat ditentukan: 3.2%
Tahap pH yang sedikit berasid madu (antara 3.2 dan 4.5) adalah apa yang membantu menghalang pertumbuhan bakteria, manakala juzuk antioksidan membersihkan radikal bebas. Ciri-ciri fizikal madu berbeza-beza mengikut flora tertentu yang digunakan untuk menghasilkannya, dan juga kandungan airnya.

Faedah kesihatan madu
Sains moden mendapati bahawa kebanyakan tuntutan sejarah bahawa madu boleh digunakan dalam perubatan sememangnya mungkin benar. Dalam Alkitab (Perjanjian Lama), Raja Sulaiman berkata, "Anakku, engkau makan madu, kerana ia adalah baik", dan terdapat beberapa sebab mengapa ia boleh menjadi baik.

Honeycomb
Terdapat beberapa kes di mana orang telah melaporkan kesan positif madu dalam merawat refluks wounds.Acid
Profesor Mahantayya V Matematik, daripada MGM Kolej Perubatan, Kamothe, Navi Mumbai, India, dijelaskan dalam BMJ (British Medical Journal) itu, kerana ia adalah 125.9 lebih likat daripada air suling pada 37 celsius (suhu badan), madu boleh membantu mencegah GERD (Gastroesophageal reflux) .3

gastroenteritis budakan
E. Haffejee dan A. Moosa dilaporkan dalam BMJ pada kajian klinikal di mana mereka menggunakan madu dalam larutan rehidrasi oral pada kanak-kanak dan bayi dengan gastroenteritis. Matlamat mereka adalah dua:

Menentukan sama ada madu mungkin memberi kesan kepada tempoh cirit-birit teruk
Menilai madu sebagai pengganti gula dalam rehidrasi oral
Mereka mendapati bahawa madu memendekkan tempoh cirit-birit bakteria pada bayi dan children.4 muda Mereka menambah bahawa madu tidak memanjangkan tempoh cirit-birit bukan bakteria, dan "boleh selamat digunakan sebagai pengganti untuk glukosa dalam larutan rehidrasi oral yang mengandungi elektrolit."

Penyembuhan luka dan terbakar
Terdapat beberapa kes di mana orang telah melaporkan kesan positif madu dalam merawat luka. Hurlburt, pesakit kencing manis yang tipis, dengan berulang selulitis dan jangkitan Staph cuba mengambil antibiotik selama berbulan-bulan. Walau bagaimanapun, mereka gagal untuk mengurangkan gejala. Doktor Hulburt itu, Jennifer Eddy dari Eau Claire Klinik Perubatan Keluarga UW Kesihatan, mencadangkan bahawa dia harus cuba topically memohon madu. Tidak lama selepas menggunakan madu, dia mula berasa lebih baik.

Hulburt berkata bahawa dia teringat berfikir "tenggiri-apa yang suci perbezaan. Ia adalah lebih baik daripada mempunyai untuk meletakkan antibiotik lisan ke dalam sistem anda."

Kajian yang diterbitkan dalam The Cochrane Library menunjukkan bahawa madu mungkin boleh membantu menyembuhkan luka terbakar, penulis utama kajian itu berkata bahawa "madu topikal adalah lebih murah daripada campur tangan yang lain, terutamanya antibiotik lisan, yang sering digunakan dan boleh mempunyai kesan sampingan lain yang merosakkan . "

Walau bagaimanapun, perlu ditekankan bahawa terdapat kekurangan bukti untuk menyokong tuntutan ini sepenuhnya. Malah, kajian yang diterbitkan dalam The Lancet Penyakit Berjangkit membuat kesimpulan bahawa memohon madu gred perubatan kepada luka pesakit tidak mempunyai kelebihan berbanding antibiotik biasa di kalangan pesakit yang menjalani dialisis.

Madu untuk merawat alahan
Terdapat beberapa kajian yang menunjukkan bahawa madu mungkin berguna dalam mengurangkan alahan bermusim. The Guardian melaporkan bahawa walaupun madu 'berdegup ubat batuk' meringankan dan mengurangkan kekerapan batuk.

Satu kajian plasebo terkawal termasuk 36 orang dengan alahan okular, mendapati bahawa peserta bertindak balas lebih baik terhadap rawatan dengan madu berbanding dengan plasebo. Walau bagaimanapun, satu pertiga daripada mereka melaporkan bahawa makan satu sudu madu setiap hari adalah sukar untuk bertolak ansur kerana rasanya yang terlalu manis.

melawan jangkitan
Pada tahun 2010, ahli-ahli sains dari Pusat Perubatan Akademik di Universiti Amsterdam dilaporkan dalam Jurnal FASEB bahawa kemampuan madu untuk membunuh bakteria terletak pada protein yang dipanggil defensin-1. 5

Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Mikrobiologi yang mendedahkan bahawa Manuka madu adalah berkesan pada merawat jangkitan luka kronik dan mungkin juga menghalang mereka daripada membangun di tempat pertama.

Dr. Rowena Jenkins dan rakan-rakan, dari University of Wales Institute, melaporkan bahawa Manuka madu membunuh bakteria dengan memusnahkan protein bakteria utama.

Beberapa kajian telah mendedahkan bahawa jenis tertentu madu, yang dikenali sebagai "Manuka madu," walaupun mungkin berkesan untuk rawatan jangkitan MRSA.

Dr Jenkins membuat kesimpulan:

"Manuka madu dan lain-lain telah diketahui mempunyai penyembuhan luka dan anti-bakteria untuk beberapa waktu. Tetapi cara di mana mereka bertindak masih tidak diketahui. Jika kita boleh mendapati secara tepat bagaimana Manuka madu menghalang MRSA ia boleh digunakan dengan lebih kerap rawatan barisan pertama untuk jangkitan bakteria yang tahan banyak antibiotik pada masa ini. "

Manuka madu juga boleh membantu menterbalikkan rintangan bakteria terhadap antibiotik, menurut kajian yang dibentangkan di Persidangan Persatuan Spring Ketua Mikrobiologi di Harrogate, United Kingdom. Jual madu asli dan murni

Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Pediatrics, yang berbanding madu dengan plasebo dalam membantu kanak-kanak dengan batuk pada waktu malam, mendapati bahawa madu adalah maju. Para penyelidik menyimpulkan "Ibu bapa diberi nilai produk madu lebih tinggi daripada ekstrak tarikh Silan untuk melegakan gejala malam batuk dan tidur kesukaran anak-anak mereka kerana URI (jangkitan pernafasan atas). Madu boleh menjadi rawatan lebih baik untuk batuk dan tidur kesukaran yang berkaitan dengan zaman kanak-kanak URI . "6

Madu asli lebih baik membunuh bakteria daripada madu tiruan - Kendall Powell menulis dalam jurnal Nature bahawa "madu asli membunuh bakteria tiga kali lebih berkesan" berbanding penyelesaian madu tiruan ketebalan dan gula yang sama concentration.7

Kegunaan lain mungkin madu dalam perubatan
Penyelidikan baru sentiasa mencari kegunaan baru mungkin madu dalam merawat keadaan tertentu dan penyakit.

Satu kajian mendapati bahawa Manuka madu boleh mencegah dermatitis radiasi pada pesakit kanser payudara.

1 komentar:

  1. Awalnya aku hanya mencoba2 bertogel akibat adanya hutang yang sangat banyak dan akhirnya aku mencari jalan pintas meskipun itu dilarang agama ,apa boleh buat nasi sudah jadi bubur,dan akhirnya aku menemukan seorang dukun.yang ternyata alhamdulillah dengan seisin gusti Allah dengan lantaran OM AGUS aku dapat mengubah hidup yang jauh lebih baik berkat bantuan OM AGUS dgn waktu yang singkat aku sudah membuktikan namanya keajaiban satu hari bisa merubah hidup ,sawdara bisa membuktikan sendiri silahkan hubungi OM AGUS di no (085397766615) yg penting anda yakin dan percaya dan jgn samakan dgn peramal yg lainnya seperti ki ronggeng,mba sugem ki nugroho mba jombrang dll.saya sdh berkali2 menghubungi peramal yg lainnya seperti aki2 dan mba2.tapi cuma mengecewakan saya dan menipu saya.tapi kali ini saya sudah betul2 percaya bahwa peramal asli itu memang betul memang ada yaitu OM AGUS.insya allah OM AGUS tdk mengecewakan anda.terima kasih yg punya ROOM

    BalasHapus